Work

Leland James Center Renovation

Currently underutilized, the Leland James Center in Northwest Portland will become a new mixed-use complex. The original office building, built in 1973, will be converted into a new creative office and retail building that adds vitality to the Slabtown district, an area that is currently emerging from industrial use into a new active urban neighborhood. Building renovations will include removing all exterior precast aggregate concrete panels and windows which will be replaced with a new exterior façade comprised of brick, wood, and precast with all new windows. A new penthouse will be added to the roof, creating a fourth floor with exterior roof terraces. The basement will be converted to a parking level with bicycle storage and locker room facilities. The building ground floor will be converted to retail with main public entrances facing south and east.

The project is targeting LEED Platinum, and is projected to exceed ASHRAE standards for energy efficiency by at least 17%. An energy-efficient envelope, new mechanical and electrical systems, and high-performance windows will provide a superior interior environment. Water use reduction measures, such as efficient landscape irrigation and low-flow fixtures, will reduce potable water demand by 30 percent.

 

Share